fredag 25 oktober 2013
Veckobrev v.43
Barnrättsvecka
Eftersom det har varit Barnrättsvecka här i skolan, plus att det varit FN-dagen så har vi på SO:n börjat jobba med Barnkonventionen. Vi har dessutom gjort fredsduvor för att skänka en tanke till de som inte har fred och hoppas att de snart får det.
Arbetet med Barnkonventionen är något som vi kommer fortsätta med efter lovet. Introduktionen till det hela gick ut på att vi funderade över hur de kommit på alla artiklar till barnens rättigheter. Vi kom fram till att det hade med vad barn behövde för att växa och må bra. Eleverna hade mycket bra tankar kring detta och visste precis vad som var viktigt för att må bra.
Här skrev vi upp först vad ett träd behövde, sen en hund och slutligen ett barn. Vissa saker märkte vi var ganska lika.
Rättigheterna för barn skrev vi sedan upp på löv som sattes fast på ett träd. Det är vårt rättighetsträd! Båda klasserna har trädet tillsammans.
Här är båda klassernas fredsduvor som hänger så fint utanför våra klassrum.
tisdag 22 oktober 2013
Klassföräldrar!
Askungen
måndag 21 oktober 2013
Inför utvecklingssamtalet
Idag går brev hem till alla vårdnadshavare med inloggningsuppgifter till Infomentor. Där på familjewebben kan du nu se ditt barns skriftliga omdömen. Kolla gärna igenom dessa, utifall att några frågor dyker upp. Då kan ni ställa dessa under själva samtalet. På utvecklingssamtalet så kommer fokus att ligga på den Individuella Utvecklingsplanen (IUP:n). Förslag på hur denna kommer se ut ligger även det på Infomentor som ni redan nu kan ta del av.
Eftersom det är första utvecklingssamtalet i Grundskolan kommer även en del av fokus ligga på den sociala aspekten: hur eleven trivs och hur eleven tycker det går med exempelvis skolarbete, läxor och med kompisar.
Vi ser fram emot att träffa er!
Välkomna!
Jenny & Serap
fredag 18 oktober 2013
Veckobrev v. 42
Bloggutveckling
Bokstavsträning
torsdag 17 oktober 2013
Törnrosas rosor
tisdag 15 oktober 2013
Löss
Vi har fått återbesök av löss i skolan. Därför är det viktigt att luskamma era barn flera gånger i veckan. Mössor, hårborstar är ofta smittokälla så prata med barnen om att inte låna ut sina mössor eller borstar till varandra. Om ert barn har långt hår är det bra om han/hon sätter upp sitt hår så att eventuell spridning undviks.
http://www.lossguiden.se/?gclid=COTHxs2MobkCFYt7cAodFhoAWA
söndag 13 oktober 2013
Veckoinfo. v. 42
Måndag: STUDIEDAG!
Tisdag: Idrott - Läxor lämnas in och läxor delas ut.
Onsdag: Bibliotek (Eleverna måste lämna in böckerna för att kunna låna nya böcker)
Torsdag: Idrott
Fredag:
fredag 11 oktober 2013
Veckobrev v.41
Idag på so:n har eleverna pratat om hur en bra/rolig rast är och då var en grej som många kom fram till att det är roligt om det är många eller alla som är med och leker. Sedan har de avslutat dagen med att avrunda arbetet om trafik. De har repeterat det de har lärt sig och satt ut reflexer på ett barn så att det syns ute när det är mörkt. Så nu vet de hur det går till!
torsdag 10 oktober 2013
TEMA: Sagor
söndag 6 oktober 2013
Veckoinfo. v.41
Måndag:
Tisdag: Idrott - Läxor lämnas in och läxor delas ut.
Onsdag: Vaccination kl. 8.30 - Bibliotek
Torsdag: Idrott
Fredag:
fredag 4 oktober 2013
Veckobrev v.40
Användbara ord
Hej! är ett bra ord att använda när du träffar någon exempelvis i korridoren (eller närhelst) för att göra att alla känner sig sedda och att skapa en trevlig stämning.
Tack! använder du för att vara trevlig och visa uppskattning när någon gör något snällt för att dig. Om du säger Tack så ökar du chansen att denne ska vilja fortsätta att göra trevliga saker för dig.
Förlåt! är ett väldigt fint ord som löser många sårade känslor. Det kan användas då du råkat göra något som gjort en kamrat ledsen.
Sluta! är ett ord som bara bör användas när du menar det. Om du i leken ropar ”Sluta!” men kanske själv fortsätter så kan det vara svårt för de andra att förstå när du menar allvar. Det kan också vara väldigt bra att tala om för kamraten vad denne ska sluta med.
Varför gjorde du sådär? är en fras som kan vara väldigt användbar för att undvika att hamna i bråk med någon. Om du ger kamraten chans att förklara sig innan du blir arg så kan ni slippa en massa tråkigheter.
Förlåt, det var inte meningen! är en annan sån där bra fras att använda för att slippa hamna i konflikt. Ibland råkar du göra något, till exempel stöta till eller råka gå in i någon. Genom att genast förklara att du inte menade det och be om ursäkt så kan du undvika att den andra blir ledsen.
De här fraserna kommer vi fortsätta att belysa genom hela skolåret. Vi vill, som vi nämnt tidigare, lära eleverna ett arbetssätt för att så småningom kunna lösa sina konflikter på egen hand (förhoppningsvis undvika dem helt och hållet). Detta är ett led i det.