fredag 20 december 2013
Veckobrev v.51
onsdag 18 december 2013
Tusen tack klass 1!
fredag 13 december 2013
Veckobrev v.50
Klassens adventssaga
onsdag 11 december 2013
LÖSS!
Om vi ska komma tillrätta med problemet är det viktigt att alla gör detta samtidigt. Vårt förslag är en ny "avlusningshelg" 14-15/12.
Information från Vårdguiden om huvudlöss
- Lusen kan bli två till tre millimeter lång.
Inför Lucia!!!
måndag 9 december 2013
Sista läsläxan för år 2013
Av den anledningen står det inga sidangivelser från mig. Vårdnadshavare antecknar till vilken sida eleven läser.
fredag 6 december 2013
Veckobrev v.49
LUCIA
Vecka 50 gäller följande tider och plats:
* Måndag 9/12 kl 18-1930 i Transtrand kyrka (om det känns för sent för de yngre barnen så går det jättebra att bara vara med första timmen)
* Onsdag 11/12 kl 17-1830 i Transtrand kyrka
* Fredag 13/13 samling i kyrkan för rep kl 1600. Ca 1745 kommer vi att gå upp till prästgården för att äta något och byta om.
* Kl 1830 SHOWTIME!!
* Lördag 14/12: morgonlusse på Bompabackan – återkommer med tid för detta. Meddela mig om du/ditt barn är med på detta så jag vet hur många vi blir.
Samling kl 1400 i Torggallerian på Sälfjällstorget. Tåget är kl 1500 och håller på ca 20 min.
Barn från åk 3 får ha levande ljus. Ljusen får ni från oss men ni ordnar med manschetter själva. Förslagsvis tar man en vit pappassiett.
Jag påminner om att jag skulle behöva några föräldrar som hjälper till fredag 13/12. Jättebra om några kan vara med redan kl 1600 under repet men framför allt från 1745 då barnen ska gå upp och äta/byta om. Maila mig om ni kan vara med – TACK!
Ni når mig på karolina@altityd.se eller 070-799 15 66
Ha det gott!//Karolina
Karlsson, Susanna Nilsson, Maria Wikström, Karin Örarbäck
- Till mötessekreterare valdes Karin Örarbäck
Val av ny skolfotofirma ska göras. Många klagomål har hörts från vårdnadshavare om bl.a. leverans- och betalningsrutiner. Även skolan är missnöjd, bl.a. beroende på mycket sena leveranser. Förslag på två nya fotofirmor lades fram: Photomic och Kungsfoto. Båda firmorna har samma fotograf (Annelie Morelius/Sälen). Båda firmorna har erbjudande om att man kan designa sitt eget paket”, via deras hemsida.
Det som framförallt skiljer firmorna åt är att Photomic säljer foton till den som ringer och beställer foton på en namngiven elev, utan några restriktioner/legitimationskrav. Grundpaketet (3 ark) kostar 319 kr. De har 14 dagars betalningsvillkor. Photomic fotograferar i Ungärde skola. Fördelar kan därför finnas beträffande syskonrabatter.
Kungsfoto har restriktioner/legitimationskrav för dem som önskar handla extrauppsättningar av foton. Man kan alltså inte bara ringa och beställa foton på andras barn. De har 30 dagars betalningsvillkor. Grundpaketet kostar 310 kr.
När föräldrarepresentanterna sagt sitt, föll med knapp marginal, de flesta
rösterna på Kungsfoto. Innan beslut tas, ska dock Rörbäcksnäs skola och förskola, samt förskolorna i Sälen uttala sig.
När läxfrågan togs upp var de närvarande föräldrarepresentanterna positiva till mängden läxor som eleverna har på skolan. Läxor i yngre åldrar är en förberedelse inför studier i äldre år. Även om vuxna arbetar mycket, så menade de att det gäller att prioritera sin tid för att vara behjälplig vid läxläsning. Det är också ett sätt att få insikt i vad eleverna gör i skolan. Många mötesdeltagare tyckte att skolans ”läxhjälp” var ett stöd som gav större ”rättvisa”. Avlastande för t ex vårdnadshavare som p.g.a. t.ex. tidsbrist eller otillräckliga kunskaper inte förmår hjälpa sitt/sina barn.
Rutiner vid avprickning på fritids diskuterades. Om ett barn ska delta i aktiviteter utanför skolans/fritids ramar (kör, innebandy, dans e.t.c.) ska eleven ha en lapp med sig hemifrån som legitimerar att barnet får avvika från fritids.
På det telefonnummer som man kan skicka sms-meddelande till skolan, kan man inte få ett sms-svar tillbaka. Vårdnadshavare måste ringa och meddela fritids vid förändringar av tider för hämtning. T.ex. om barn i samråd med sina föräldrar spontant bestämmer sig för att leka, så måste fritids få besked om att någon annan vuxen tillåts att hämta.
Fritids måste också få veta vilka barn som har tillåtelse att gå hem själva eller hämtas av syskon.
Förslag kom om att fritids kan föra en loggbok där varje barns rutiner kan skrivas in.
En nyuppsatt tavla/whiteboard är uppsatt utanför fritids, där meddelanden till fritids även kan skrivas.
I samarbete mellan skolan och föräldrar genomfördes för några år sedan ett matprojekt. Syftet var att servera nyttig och näringsriktig kost i skolans matsal. Halvfabricerad mat uteslöts i stort sett helt och hållet. Nu upplever både elever och personal att halvfabrikat åter serveras i allt för stor skala. Inga-Maj har påbörjat en kontakt med kostchef Fredrika Thors för att diskutera matfrågan. Till nästa möte bjuds Fredrika in.
Positivt med en nyanställd, kockutbildad personal i skolans kök.
Några vårdnadshavare upplever att skolan startar tidigt på morgonen, d.v.s. kl. 07.45. Rektor förklarade att skolans start- och sluttider styrs av kommunens busstrafik (skolskjutsar).
Skolan har inte möjlighet att servera frukost i skolans matsal till elever som inte är inskrivna på fritids. Är elever inte inskrivna på fritids, men ändå anländer till skolan tidigt på morgonen går det bra att skicka med ett litet ”frukostpaket”, som intas före skolstart.
Beträffande skolans olika lov, så kan datum för dessa inte påverkas. Beslut om när loven infaller har tagits i BUN (Barn och utbildningsnämnden).
Aktiviteten ”After-school-sport” som Catta Hjort/idrottslärare tidigare anordnat efter skoltid är saknad. Intresserade uppmanades att kontakta Catta.
Delade åsikter om att mobiltelefoner och i-pads tillåts på skolan under raster. Några ansåg att dessa tekniska attribut hindrar barns naturliga lek. Andra menade även att det är en föräldrafråga huruvida man vill tillåta sitt barns användande. Skolan kommer i nuläget inte att helt och hållet införa något förbud. Nuvarande regler är att inga telefoner eller i-pads är tillåtna på fritids. De är tillåtna på raster under skoltid för år 3-5, med förbjudna under hela skoldagen för år F-2.
Några önskemål om en barack för omklädning/förvaring av skridskor vid den nya skridskorinken framkom. Ingen sådan kommer att införskaffas. Möjlighet till ombyte kommer som tidigare att ske i den s.k. ”Hockeykorridoren” i skolans markplan.
Första advent
söndag 1 december 2013
Matsituationen i skolan
Vi ser också att elever äter ensidigt. Det kan vara 23 köttbullar och 4 majskorn.
Vårt mål är att eleverna äter allsidigt och nyttigt. Därför gör vi som många andra skolor i Sverige alltid har gjort, dvs. begränsa elevernas portioner, så att de bättre matchar den s.k. tallriksmodellen.
För att motivera eleverna att kasta mindre mängd mat, kommer vi också att väga ”slaskhinken” varje dag, fram till jul. Vi fyller i ett diagram, som kommer att vara väl synligt, så att vi kan se hur staplarna förhoppningsvis blir mindre för varje vecka.
Vårt resonemang rimmar väl mot de kunskapskrav som finns kring hållbar utveckling och miljöarbete.
- Fläskkotlett: 3 st
- Kassler: 4 skivor
- Pannkaka; 6 st
- Hamburgare: 2 st
- Kebab: ¼ tallrik m kött
- Potatisbullar/Blodpudding: 6 bitar
- Kycklingfilé: 4 bitar,
- Köttbullar: 10 köttbullar
- Gulaschsoppa m smörgås: 2 mjuka
- Kycklingsschnitzel: 3 st,
- Makaroner och falukorv: 6 skivor
- Nötfärsbiff: 4 st
- Köttsoppa med smörgås: 2 mjuka
- Stekt fläsk: 5 skivor
- Frukostkorv: 2 korvar
- Varmkorv: 2 st
- Tacos: ¼ tallrik m köttfärs, 2 mjuka bröd
lördag 30 november 2013
Veckobrev v.48
fredag 29 november 2013
Lucia 2013
- För eleverna är det samling 7.30 i hallen. De elever som kommer med buss promenerar till hallen med personal från skolan som inväntar alla skolskjutsar.
- Om ni kör eleverna till skolan efter firandet, är det viktigt att ni meddelar klasslärarna detta.
- Eleverna i F-2 väljer mellan att vara tomte, pepparkaka, stjärngosse eller tärna.
- Tärnor i F-2 har elljus.
- Om det finns elever som inte vill vara med i luciatåget så behöver vi bli meddelade skriftligt om detta från er vårdnadshavare, senast måndagen den 9 december. Dessa elever stannar i så fall kvar på skolan och arbetar under den tid som övriga har genrep. Det är dock obligatorisk närvaro under firandet den 13:e, som publik.
fredag 22 november 2013
Veckobrev v.47
Kom ihåg att det är studiedag på måndag, men att fritids är öppet som vanligt.
En påminnelse: Föräldraenkät för grundskolans år F-2 2013
För er som inte har möjlighet att svara via Internet så finns papperskopia att få på skolan,
För att komma till enkäten skriver ni in adressen www.malung-salen.se/foraldraenkat
Enkäten kommer att vara öppen fram till och med 24 november.
torsdag 21 november 2013
Skriva berättelser
fredag 15 november 2013
Veckobrev v. 46
Under Barnkonventionens beskyddande vingar
De flesta eleverna var faktiskt rörande överens (utan inflytande av fröken, jag lovar!) om att det är bra om vuxna är med och styr lite över när det bör vara dags att gå och lägga sig eller över vad vi ska lära oss i skolan. Mer tv-tid eller speltid var dock något som de borde få bestämma över mer, tyckte de. Det är underbart att undervisa dessa kloka och roliga elever.
tisdag 12 november 2013
Samrådsmöte
Föräldraenkät för grundskolans år F - 2 2013
För er som inte har möjlighet att svara via Internet så finns papperskopia att få på skolan,
För att komma till enkäten skriver ni in adressen www.malung-salen.se/foraldraenkat
Enkäten kommer att vara öppen fram till och med 24 november.
Lucia i Transtrands kyrka
fredag 8 november 2013
Veckobrev v.45
torsdag 7 november 2013
Rapunzel, släpp ner ditt hår!
onsdag 6 november 2013
Maillista och brev från rektorn
jenny.lovenberg@malung-salen.se
Det är angeläget att informationen når alla.
Tack på förhand!
Jenny (och Serap, givetvis! :)
måndag 4 november 2013
Discoinbjudan
discoinbjudan
År 5 arrangerar ett disco för F-klass - År 2 och År 3 - År 5. På ovanstående länken kan ni läsa infon.
fredag 25 oktober 2013
Veckobrev v.43
Barnrättsvecka
Eftersom det har varit Barnrättsvecka här i skolan, plus att det varit FN-dagen så har vi på SO:n börjat jobba med Barnkonventionen. Vi har dessutom gjort fredsduvor för att skänka en tanke till de som inte har fred och hoppas att de snart får det.
Arbetet med Barnkonventionen är något som vi kommer fortsätta med efter lovet. Introduktionen till det hela gick ut på att vi funderade över hur de kommit på alla artiklar till barnens rättigheter. Vi kom fram till att det hade med vad barn behövde för att växa och må bra. Eleverna hade mycket bra tankar kring detta och visste precis vad som var viktigt för att må bra.
Här skrev vi upp först vad ett träd behövde, sen en hund och slutligen ett barn. Vissa saker märkte vi var ganska lika.
Rättigheterna för barn skrev vi sedan upp på löv som sattes fast på ett träd. Det är vårt rättighetsträd! Båda klasserna har trädet tillsammans.
Här är båda klassernas fredsduvor som hänger så fint utanför våra klassrum.