söndag 1 december 2013

Matsituationen i skolan


Matsituationen i skolan
 
Det slängs mycket mat varje dag i samband med skollunchen. Många elever tar ofta på för mycket mat, för att sedan inte orka/vilja äta upp. Vi påminner dem varje dag att ta på mindre mat från början och sedan hämta mer istället.

Vi ser också att elever äter ensidigt. Det kan vara 23 köttbullar och 4 majskorn.
Vårt mål är att eleverna äter allsidigt och nyttigt. Därför gör vi som många andra skolor i Sverige alltid har gjort, dvs. begränsa elevernas portioner, så att de bättre matchar den s.k. tallriksmodellen.

För att motivera eleverna att kasta mindre mängd mat, kommer vi också att väga ”slaskhinken” varje dag, fram till jul. Vi fyller i ett diagram, som kommer att vara väl synligt, så att vi kan se hur staplarna förhoppningsvis blir mindre för varje vecka.
Vårt resonemang rimmar väl mot de kunskapskrav som finns kring hållbar utveckling och miljöarbete.
 
För att kunna ha trevligare klimat i matsalen är det också viktigt att träna på att äta med kniv och gaffel när man äter.  Försök att uppmuntra eleverna att äta med kniv och gaffel när de äter hemma med.

http://www.slv.se/PageFiles/33262/Frilagd%20tallrik%20med%20dellinjer%20kopiera.jpgMatsedel med maximalangivelse;

- Fläskkotlett: 3 st
- Kassler: 4 skivor
- Pannkaka; 6 st
- Hamburgare: 2 st
- Kebab: ¼ tallrik m kött
- Potatisbullar/Blodpudding: 6 bitar
- Kycklingfilé: 4 bitar,
- Köttbullar: 10 köttbullar
- Gulaschsoppa m smörgås: 2 mjuka
- Kycklingsschnitzel: 3 st,
- Makaroner och falukorv: 6 skivor
- Nötfärsbiff: 4 st
- Köttsoppa med smörgås: 2 mjuka
- Stekt fläsk: 5 skivor
- Frukostkorv: 2 korvar
- Varmkorv: 2 st
- Tacos: ¼ tallrik m köttfärs, 2 mjuka bröd
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar