onsdag 11 december 2013

LÖSS!


Vi har fått rapporter om att flera elever återigen haft huvudlöss.
Vår uppmaning är därför att alla noggrant undersöker hår och hårbotten på sina barn och behandlar där man upptäcker huvudlöss.

Om vi ska komma tillrätta med problemet är det viktigt att alla gör detta samtidigt. Vårt förslag är en ny "avlusningshelg" 14-15/12.

Information från Vårdguiden om huvudlöss

Huvudlöss

Vad kan man göra själv?

Kamma igenom håret systematiskt och noggrant med hjälp av luskam. Stryk av kammen mot ett vitt papper för att se lössen bättre.

  • Lusen kan bli två till tre millimeter lång.             

Huvudlusen lever av blod

Huvudlusen finns bara i hår och hårbotten. Den lever av människans blod, inte av smuts. Man får därför inte löss av att man städat för dåligt eller tvättat sig för lite. Det är oklart om lössen sprider virus eller bakterier.

Lusen sprids genom huvudkontakt

Huvudlöss kan inte flyga eller hoppa utan förflyttar sig genom att med hjälp av klorna klättra på hårstråna. Vanligtvis sprids huvudlöss genom kontakt huvud mot huvud. Någon risk för spridning via kammar, mössor, kläder, sängkläder och föremål finns knappast då löss som kommer utanför håret inte kan förflytta sig och dessutom snabbt torkar ut.

Hur spårar man lössen?

Oftast kliar det mycket i hårbotten om man har löss, men en del personer kan ha löss utan att ha klåda.

Man kan upptäcka löss eller lusägg i hår eller hårbotten genom att kamma igenom håret över ett vitt papper. Det är mest effektivt att använda en ljus finkam med korta och täta piggar. Om man kammar håret med lite balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Kamning ska ske noggrant och systematiskt från hårbotten längs hela hårstråt. Speciella luskammar finns att köpa på apotek. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen som stryks av på vitt papper efter varje kamtag. Lössen går oftast att se med blotta ögat. Huvudlöss är två till tre millimeter långa, genomskinliga och färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på  när de sugit blod. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss.

Man kan också leta efter lusägg i håret. Äggen kittas fast på hårstrået nära hårbotten. De som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala och ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt. Lusäggen är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. Även om man hittar lusägg på hårstrån är det inget säkert tecken på att man har en pågående lussmitta eftersom äggen kan vara kläckta och tomma.

Vad kan man göra själv?

Eftersom lössen verkar vara mest aktiva på sommaren finns stor risk att smittas i samband med olika sommaraktiviteter. Efter skolans terminstart finns sedan förutsättningar för spridning och epidemierna tar fart. Bästa sättet att förhindra utbrott är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar efter längre lov. Luskam är ett bra redskap för att hitta löss, för smittspårning, för att kontrollera behandlingseffekten och för att skada löss och ägg.

Även om det är viktigt att kamma igenom håret noga och regelbundet om man har löss räcker det sällan som enda behandling. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel.

Huvudlöss har blivit mer svårbehandlade. Det beror på att de kan ha blivit motståndskraftiga, resistenta, mot tidigare rekommenderade läkemedel. Därför bör man i första hand använda de nya anvisade medlen som är så kallade medicintekniska produkter. Behandling av huvudlöss i förebyggande syfte rekommenderas inte då effekten är mycket osäker och risken för resistens ökar.

Alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för ny smitta. Men det är bara om man har sett levande löss som man ska behandlas med något medel.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar