Minnesanteckningar
Samrådsmöte
2013-11-28
Närvarande: Inga-Maj Fjällborg, Tony Ekström, Annica Holgersson, Emelie
Karlsson, Susanna Nilsson, Maria Wikström, Karin Örarbäck
- Till mötessekreterare valdes Karin Örarbäck
Tidsplanen för utbyggnad av skolans matsal håller i dagsläget. Ny tidsplan är utlovad, där ett mer exakt besked förväntas gällande när utbyggnationen kräver att matsalen utryms. Matsituationen kommer då att förändras under en period (eventuellt fr.o.m. v. 10, 2014) och innebär att elever och personal måste äta lunch/mellanmål inne i skolbyggnaden.
Val av ny skolfotofirma ska göras. Många klagomål har hörts från vårdnadshavare om bl.a. leverans- och betalningsrutiner. Även skolan är missnöjd, bl.a. beroende på mycket sena leveranser. Förslag på två nya fotofirmor lades fram:
Photomic och
Kungsfoto. Båda firmorna har samma fotograf (Annelie Morelius/Sälen). Båda firmorna har erbjudande om att man kan designa sitt eget paket”, via deras hemsida.
Det som framförallt skiljer firmorna åt är att
Photomic säljer foton till den som ringer och beställer foton på en namngiven elev, utan några restriktioner/legitimationskrav. Grundpaketet (3 ark) kostar 319 kr. De har 14 dagars betalningsvillkor.
Photomic fotograferar i Ungärde skola. Fördelar kan därför finnas beträffande syskonrabatter.
Kungsfoto har restriktioner/legitimationskrav för dem som önskar handla extrauppsättningar av foton. Man kan alltså inte bara ringa och beställa foton på andras barn. De har 30 dagars betalningsvillkor.
Grundpaketet kostar 310 kr.
När föräldrarepresentanterna sagt sitt, föll med knapp marginal, de flesta
rösterna på Kungsfoto. Innan beslut tas, ska dock Rörbäcksnäs skola och förskola, samt förskolorna i Sälen uttala sig.
När läxfrågan togs upp var de närvarande föräldrarepresentanterna positiva till mängden läxor som eleverna har på skolan. Läxor i yngre åldrar är en förberedelse inför studier i äldre år. Även om vuxna arbetar mycket, så menade de att det gäller att prioritera sin tid för att vara behjälplig vid läxläsning. Det är också ett sätt att få insikt i vad eleverna gör i skolan. Många mötesdeltagare tyckte att skolans ”läxhjälp” var ett stöd som gav större ”rättvisa”. Avlastande för t ex vårdnadshavare som p.g.a. t.ex. tidsbrist eller otillräckliga kunskaper inte förmår hjälpa sitt/sina barn.
Rutiner vid avprickning på fritids diskuterades. Om ett barn ska delta i aktiviteter utanför skolans/fritids ramar (kör, innebandy, dans e.t.c.) ska eleven ha en lapp med sig hemifrån som legitimerar att barnet får avvika från fritids.
På det telefonnummer som man kan skicka sms-meddelande till skolan, kan man inte få ett sms-svar tillbaka.
Vårdnadshavare måste ringa och meddela fritids vid förändringar av tider för hämtning. T.ex. om barn i samråd med sina föräldrar spontant bestämmer sig för att leka, så måste fritids få besked om att någon annan vuxen tillåts att hämta.
Fritids måste också få veta vilka barn som har tillåtelse att gå hem själva eller hämtas av syskon.
Förslag kom om att fritids kan föra en loggbok där varje barns rutiner kan skrivas in.
En nyuppsatt tavla/whiteboard är uppsatt utanför fritids, där meddelanden till fritids även kan skrivas.
I samarbete mellan skolan och föräldrar genomfördes för några år sedan ett matprojekt. Syftet var att servera nyttig och näringsriktig kost i skolans matsal. Halvfabricerad mat uteslöts i stort sett helt och hållet. Nu upplever både elever och personal att halvfabrikat åter serveras i allt för stor skala. Inga-Maj har påbörjat en kontakt med kostchef Fredrika Thors för att diskutera matfrågan. Till nästa möte bjuds Fredrika in.
Positivt med en nyanställd, kockutbildad personal i skolans kök.
Några vårdnadshavare upplever att skolan startar tidigt på morgonen, d.v.s. kl. 07.45. Rektor förklarade att skolans start- och sluttider styrs av kommunens busstrafik (skolskjutsar).
Skolan har inte möjlighet att servera frukost i skolans matsal till elever som inte är inskrivna på fritids. Är elever inte inskrivna på fritids, men ändå anländer till skolan tidigt på morgonen går det bra att skicka med ett litet ”frukostpaket”, som intas före skolstart.
Beträffande skolans olika lov, så kan datum för dessa inte påverkas. Beslut om när loven infaller har tagits i BUN (Barn och utbildningsnämnden).
Aktiviteten ”After-school-sport” som Catta Hjort/idrottslärare tidigare anordnat efter skoltid är saknad. Intresserade uppmanades att kontakta Catta.
Delade åsikter om att mobiltelefoner och i-pads tillåts på skolan under raster. Några ansåg att dessa tekniska attribut hindrar barns naturliga lek. Andra menade även att det är en föräldrafråga huruvida man vill tillåta sitt barns användande. Skolan kommer i nuläget inte att helt och hållet införa något förbud. Nuvarande regler är att inga telefoner eller i-pads är tillåtna på fritids. De är tillåtna på raster under skoltid för år 3-5, med förbjudna under hela skoldagen för år F-2.
Några önskemål om en barack för omklädning/förvaring av skridskor vid den nya skridskorinken framkom. Ingen sådan kommer att införskaffas. Möjlighet till ombyte kommer som tidigare att ske i den s.k. ”Hockeykorridoren” i skolans markplan.