fredag 20 december 2013

Veckobrev v.51


Hej!

Äntligen är det jullov! Efterlängtat av barnen, och fröknarna med. Vi har jobbat otroligt bra den här terminen och vi fortsätter det med nästa termin mot nya mål och kunskaper.

Det har varit en rolig vecka. Vi började veckan med pannkakstårta eftersom jag hade lovat att jag skulle bjuda på det om eleverna klarade att samla 30 st. makaroner i burken. Det klarade dem innan sista veckan, väldigt bra jobbat! I torsdags hade vi pysseldag och både eleverna och fröknarna var mycket nöjda med dagen. Vi tillverkade julkort, julgranar av gamla böcker, korgar för nötter och såg Sunes jul på tv. Dagen fortsatt med besök av tomten. Eleverna fick godispåsar av tomten. Eleverna var både överraskade och lyckliga av att få träffa tomten och inte minst för godispåsarna. Jag hörde några elever som sa; ”Sälens skola är den bästa skolan, för tomten ger godispåsar till oss”.

 
 



 
Idag var vi på teater som spelades av fröknarna. Tomteskolan hette teatern och eleverna tyckte den var rolig. Efter teatern tömde vi våra pärmar och lyssnade på julmusik.

Elevernas vårtermin börjar onsdag den 8 januari kl.7.45. Tisdag den 7 januari är det studiedag och även fritids är stängt den dagen.

Tack så mycket för i år och njut av jullovet så syns vi 2014!

God Jul och Gott Nytt År!

Serap

onsdag 18 december 2013

Tusen tack klass 1!

Jag och Serap vill tacka så hjärtligt för julklappen vi fick idag från hela klass 1. Tack, tack, tack för omtanken.

KRAM från två glada fröknar


fredag 13 december 2013

Veckobrev v.50

Hej!

Tack för ett fint luciatåg på morgonen.  Den gångna veckan har vi jobbat med klockan, analoga hel och halv timmar i matten och stannfåglar i no. Vi har även tillverkat egna klockor av papptallrikar. Det var kul att göra egna klockor tyckte eleverna och de ville ta med dessa hem, men tyvärr glömde jag att dela ut dem. Nästa vecka får eleverna ta hem klockorna, mönsterband och stencilerna som de har jobbat med.  

Nästa vecka är det sista skolveckan. På fredag kl.12 får eleverna jullov! På torsdag kommer vi julpyssla på förmiddagen.

Elevernas vårtermin börjar onsdag den 8 januari kl.7.45. Tisdag den 7 januari är det studiedag och även fritids är stängt den dagen.

Trevlig 3:e advent!

Klassens adventssaga


Andra advent
 
Det är söndag igen och William och Cajsa bråkar om vem som ska tända det andra ljuset. Bara två veckors söndagar kvar innan det snart är julafton. Idag ska de baka pepparkakor och de har sett fram emot det hela dagen. MEN när de ska börja säger pappa: ”Men hörrni – vi har ingen deg!”

 

De sticker iväg till affären, men alla måste ha kommit på att de skulle baka idag eftersom mjölet är slut! De skyndar sig till nästa affär. Där hade de mjöl. Phew!

 

William och Cajsa börjar bråka om vem som ska kavla degen. Då säger pappa: ”Ät lite deg så ni blir snälla!” Då säger mamma: ”Dela upp degen i två bitar och kavla varsin.” Bråket är upplöst.

 

Nu är det fredagen den trettonde. William och Cajsa är i skolan. De ska fira Lucia. De ska gå i Luciatåget och Cajsa är vald till Lucia. William ska vara stjärngosse. Det är så vackert att pappa och mamma får en tår i ögat.

 
När de kommer hem sitter de runt matbordet och mumsar på lussebullar och nybakta pepparkakor. William säger till Cajsa: ”Tur att du inte är riktiga Lucia. Då hade du varit död för länge sen.”

onsdag 11 december 2013

LÖSS!


Vi har fått rapporter om att flera elever återigen haft huvudlöss.
Vår uppmaning är därför att alla noggrant undersöker hår och hårbotten på sina barn och behandlar där man upptäcker huvudlöss.

Om vi ska komma tillrätta med problemet är det viktigt att alla gör detta samtidigt. Vårt förslag är en ny "avlusningshelg" 14-15/12.

Information från Vårdguiden om huvudlöss

Huvudlöss

Vad kan man göra själv?

Kamma igenom håret systematiskt och noggrant med hjälp av luskam. Stryk av kammen mot ett vitt papper för att se lössen bättre.

  • Lusen kan bli två till tre millimeter lång.             

Huvudlusen lever av blod

Huvudlusen finns bara i hår och hårbotten. Den lever av människans blod, inte av smuts. Man får därför inte löss av att man städat för dåligt eller tvättat sig för lite. Det är oklart om lössen sprider virus eller bakterier.

Lusen sprids genom huvudkontakt

Huvudlöss kan inte flyga eller hoppa utan förflyttar sig genom att med hjälp av klorna klättra på hårstråna. Vanligtvis sprids huvudlöss genom kontakt huvud mot huvud. Någon risk för spridning via kammar, mössor, kläder, sängkläder och föremål finns knappast då löss som kommer utanför håret inte kan förflytta sig och dessutom snabbt torkar ut.

Hur spårar man lössen?

Oftast kliar det mycket i hårbotten om man har löss, men en del personer kan ha löss utan att ha klåda.

Man kan upptäcka löss eller lusägg i hår eller hårbotten genom att kamma igenom håret över ett vitt papper. Det är mest effektivt att använda en ljus finkam med korta och täta piggar. Om man kammar håret med lite balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Kamning ska ske noggrant och systematiskt från hårbotten längs hela hårstråt. Speciella luskammar finns att köpa på apotek. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen som stryks av på vitt papper efter varje kamtag. Lössen går oftast att se med blotta ögat. Huvudlöss är två till tre millimeter långa, genomskinliga och färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på  när de sugit blod. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss.

Man kan också leta efter lusägg i håret. Äggen kittas fast på hårstrået nära hårbotten. De som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala och ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt. Lusäggen är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. Även om man hittar lusägg på hårstrån är det inget säkert tecken på att man har en pågående lussmitta eftersom äggen kan vara kläckta och tomma.

Vad kan man göra själv?

Eftersom lössen verkar vara mest aktiva på sommaren finns stor risk att smittas i samband med olika sommaraktiviteter. Efter skolans terminstart finns sedan förutsättningar för spridning och epidemierna tar fart. Bästa sättet att förhindra utbrott är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar efter längre lov. Luskam är ett bra redskap för att hitta löss, för smittspårning, för att kontrollera behandlingseffekten och för att skada löss och ägg.

Även om det är viktigt att kamma igenom håret noga och regelbundet om man har löss räcker det sällan som enda behandling. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel.

Huvudlöss har blivit mer svårbehandlade. Det beror på att de kan ha blivit motståndskraftiga, resistenta, mot tidigare rekommenderade läkemedel. Därför bör man i första hand använda de nya anvisade medlen som är så kallade medicintekniska produkter. Behandling av huvudlöss i förebyggande syfte rekommenderas inte då effekten är mycket osäker och risken för resistens ökar.

Alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för ny smitta. Men det är bara om man har sett levande löss som man ska behandlas med något medel.

 


 

Inför Lucia!!!

På fredag är det som bekant luciatåg på Sälenhallen. Det är samling klockan 7.30 där borta.

Om ditt barn lämnas vid skolan - skicka mail till Serap och meddela detta. Då går eleverna med en pedagog till hallen efter att bussarna kommit, strax efter 7.30.

Om du skjutsar ditt barn direkt till Sälenhallen - inget mail, allt är grönt.

Tack på förhand!

måndag 9 december 2013

Sista läsläxan för år 2013

Läs- och skrivläxan för nästa termin kommer kretsa kring ett annat material än Ola-Elsa-Leo. Därför uppmuntrar jag alla som har en Ola-Elsa-Leo-bok i sin läxmapp imorgon eftermiddag att läsa så mycket som ni bara hinner och kan under den här sista läxveckan. Skulle ni hinna läsa ut den så är det bara ett plus!

Av den anledningen står det inga sidangivelser från mig. Vårdnadshavare antecknar till vilken sida eleven läser.

fredag 6 december 2013

Veckobrev v.49

Hej!

Äntligen är vintern här och barnen kan leka ute i snön.

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Den här veckan har vi jobbat i våra matteböcker och i våra stenciler.  Idag har vi sorterat plockisar enligt färger och former. Det var kul att sortera och prata om vad barnen brukar sortera hemma. Det kom fram många olika sätt att sortera på.

Som sagt leker barnen jättemycket ute och det är kul. Eftersom skolan inte har så många hjälmar som barnen kan låna är det bra att de tar med en hjälm så de kan åka skridskor på rinken. Barnen måste även ha hjälm när de åker stjärtlappar eller åkmadrasser.

Nästa vecka är det luciafirande och information om  Lucia finns på bloggen.  Klicka på länken om mer info.  

Njut av snön och trevlig 2:a advent!

Serap

LUCIA

LUCIA

Vecka 50 gäller följande tider och plats:

* Måndag 9/12 kl 18-1930 i Transtrand kyrka (om det känns för sent för de yngre barnen så går det jättebra att bara vara med första timmen)

* Onsdag 11/12 kl 17-1830 i Transtrand kyrka 

* Fredag 13/13 samling i kyrkan för rep kl 1600. Ca 1745 kommer vi att gå upp till prästgården för att äta något och byta om. 

* Kl 1830 SHOWTIME!!

* Lördag 14/12: morgonlusse på Bompabackan – återkommer med tid för detta. Meddela mig om du/ditt barn är med på detta så jag vet hur många vi blir.
Samling kl 1400 i Torggallerian på Sälfjällstorget. Tåget är kl 1500 och håller på ca 20 min.

Barn från åk 3 får ha levande ljus. Ljusen får ni från oss men ni ordnar med manschetter själva. Förslagsvis tar man en vit pappassiett. 

Jag påminner om att jag skulle behöva några föräldrar som hjälper till fredag 13/12. Jättebra om några kan vara med redan kl 1600 under repet men framför allt från 1745 då barnen ska gå upp och äta/byta om. Maila mig om ni kan vara med – TACK!

Ni når mig på karolina@altityd.se eller 070-799 15 66

Ha det gott!//Karolina
Minnesanteckningar
 
Samrådsmöte
 
2013-11-28
Närvarande: Inga-Maj Fjällborg, Tony Ekström, Annica Holgersson, Emelie
Karlsson, Susanna Nilsson, Maria Wikström, Karin Örarbäck
  • Till mötessekreterare valdes Karin Örarbäck
Tidsplanen för utbyggnad av skolans matsal håller i dagsläget. Ny tidsplan är utlovad, där ett mer exakt besked förväntas gällande när utbyggnationen kräver att matsalen utryms. Matsituationen kommer då att förändras under en period (eventuellt fr.o.m. v. 10, 2014) och innebär att elever och personal måste äta lunch/mellanmål inne i skolbyggnaden.

Val av ny skolfotofirma ska göras. Många klagomål har hörts från vårdnadshavare om bl.a. leverans- och betalningsrutiner. Även skolan är missnöjd, bl.a. beroende på mycket sena leveranser. Förslag på två nya fotofirmor lades fram: Photomic och Kungsfoto. Båda firmorna har samma fotograf (Annelie Morelius/Sälen). Båda firmorna har erbjudande om att man kan designa sitt eget paket”, via deras hemsida.

Det som framförallt skiljer firmorna åt är att Photomic säljer foton till den som ringer och beställer foton på en namngiven elev, utan några restriktioner/legitimationskrav. Grundpaketet (3 ark) kostar 319 kr. De har 14 dagars betalningsvillkor. Photomic fotograferar i Ungärde skola. Fördelar kan därför finnas beträffande syskonrabatter.

Kungsfoto har restriktioner/legitimationskrav för dem som önskar handla extrauppsättningar av foton. Man kan alltså inte bara ringa och beställa foton på andras barn. De har 30 dagars betalningsvillkor. Grundpaketet kostar 310 kr.

När föräldrarepresentanterna sagt sitt, föll med knapp marginal, de flesta
rösterna på Kungsfoto. Innan beslut tas, ska dock Rörbäcksnäs skola  och förskola, samt förskolorna i Sälen uttala sig.

När läxfrågan togs upp var de närvarande föräldrarepresentanterna positiva till mängden läxor som eleverna har på skolan. Läxor i yngre åldrar är en förberedelse inför studier i äldre år. Även om vuxna arbetar mycket, så menade de att det gäller att prioritera sin tid för att vara behjälplig vid läxläsning. Det är också ett sätt att få insikt i vad eleverna gör i skolan. Många mötesdeltagare tyckte att skolans ”läxhjälp” var ett stöd som gav större ”rättvisa”. Avlastande för t ex vårdnadshavare som p.g.a. t.ex. tidsbrist eller otillräckliga kunskaper inte förmår hjälpa sitt/sina barn.
Rutiner vid avprickning på fritids diskuterades. Om ett barn ska delta i aktiviteter utanför skolans/fritids ramar (kör, innebandy, dans e.t.c.) ska eleven ha en lapp med sig hemifrån som legitimerar att barnet får avvika från fritids.

På det telefonnummer som man kan skicka sms-meddelande till skolan, kan man inte få ett sms-svar tillbaka. Vårdnadshavare måste ringa och meddela fritids vid förändringar av tider för hämtning. T.ex. om barn i samråd med sina föräldrar spontant bestämmer sig för att leka, så måste fritids få besked om att någon annan vuxen tillåts att hämta.

Fritids måste också få veta vilka barn som har tillåtelse att gå hem själva eller hämtas av syskon.
Förslag kom om att fritids kan föra en loggbok där varje barns rutiner kan skrivas in.

En nyuppsatt tavla/whiteboard är uppsatt utanför fritids, där meddelanden till fritids även kan skrivas.
I samarbete mellan skolan och föräldrar genomfördes för några år sedan ett matprojekt. Syftet var att servera nyttig och näringsriktig kost i skolans matsal. Halvfabricerad mat uteslöts i stort sett helt och hållet. Nu upplever både elever och personal att halvfabrikat åter serveras i allt för stor skala. Inga-Maj har påbörjat en kontakt med kostchef Fredrika Thors för att diskutera matfrågan. Till nästa möte bjuds Fredrika in.

Positivt med en nyanställd, kockutbildad personal i skolans kök.

Några vårdnadshavare upplever att skolan startar tidigt på morgonen, d.v.s. kl. 07.45. Rektor förklarade att skolans start- och sluttider styrs av kommunens busstrafik (skolskjutsar).

Skolan har inte möjlighet att servera frukost i skolans matsal till elever som inte är inskrivna på fritids. Är elever inte inskrivna på fritids, men ändå anländer till skolan tidigt på morgonen går det bra att skicka med ett litet ”frukostpaket”, som intas före skolstart.

Beträffande skolans olika lov, så kan datum för dessa inte påverkas. Beslut om när loven infaller har tagits i BUN (Barn och utbildningsnämnden).

Aktiviteten ”After-school-sport” som Catta Hjort/idrottslärare tidigare anordnat efter skoltid är saknad. Intresserade uppmanades att kontakta Catta.

Delade åsikter om att mobiltelefoner och i-pads tillåts på skolan under raster. Några ansåg att dessa tekniska attribut hindrar barns naturliga lek. Andra menade även att det är en föräldrafråga huruvida man vill tillåta sitt barns användande. Skolan kommer i nuläget inte att helt och hållet införa något förbud. Nuvarande regler är att inga telefoner eller i-pads är tillåtna på fritids. De är tillåtna på raster under skoltid för år 3-5, med förbjudna under hela skoldagen för år F-2.

Några önskemål om en barack för omklädning/förvaring av skridskor vid den nya skridskorinken framkom. Ingen sådan kommer att införskaffas. Möjlighet till ombyte kommer som tidigare att ske i den s.k. ”Hockeykorridoren” i skolans markplan.

Första advent

Klassen skriver en saga baserat på saker vi lär oss på SO:n om julen. Fröken skriver det barnen säger. Ibland redigerar hon lite :)


 
Första advent
Det är tidigt på söndagsmorgonen den första advent. De sitter runt bordet och tittar på det ensamma brinnande ljuset, Cajsa och William. De är syskon. Cajsa är 12 år och William är 13 år.
 
De har öppnat den första luckan i julkalendern, så de mumsar på choklad. Mamma hade föreslagit en julkalender som den där tysken hade – en kakkalender. Men det tyckte inte Cajsa och William. De ville ha choklad.
 
Efter frukosten med choklad så gick de ut och busade i snön. En timme senare frös de så de gick in och drack varm O’Boy. De klädde sig i myskläder och mös framför en öppen eld.
 
De fick gäster på kvällen. Mamma hade pyntat hela dagen. Cajsas favoritpynt var änglaspelet som pinglade så vackert, och William tyckte om en sjungande tomte.
 
De åt jättegod mat och till efterrätt blev det chokladfondue. En perfekt första advent!

söndag 1 december 2013

Matsituationen i skolan


Matsituationen i skolan
 
Det slängs mycket mat varje dag i samband med skollunchen. Många elever tar ofta på för mycket mat, för att sedan inte orka/vilja äta upp. Vi påminner dem varje dag att ta på mindre mat från början och sedan hämta mer istället.

Vi ser också att elever äter ensidigt. Det kan vara 23 köttbullar och 4 majskorn.
Vårt mål är att eleverna äter allsidigt och nyttigt. Därför gör vi som många andra skolor i Sverige alltid har gjort, dvs. begränsa elevernas portioner, så att de bättre matchar den s.k. tallriksmodellen.

För att motivera eleverna att kasta mindre mängd mat, kommer vi också att väga ”slaskhinken” varje dag, fram till jul. Vi fyller i ett diagram, som kommer att vara väl synligt, så att vi kan se hur staplarna förhoppningsvis blir mindre för varje vecka.
Vårt resonemang rimmar väl mot de kunskapskrav som finns kring hållbar utveckling och miljöarbete.
 
För att kunna ha trevligare klimat i matsalen är det också viktigt att träna på att äta med kniv och gaffel när man äter.  Försök att uppmuntra eleverna att äta med kniv och gaffel när de äter hemma med.

http://www.slv.se/PageFiles/33262/Frilagd%20tallrik%20med%20dellinjer%20kopiera.jpgMatsedel med maximalangivelse;

- Fläskkotlett: 3 st
- Kassler: 4 skivor
- Pannkaka; 6 st
- Hamburgare: 2 st
- Kebab: ¼ tallrik m kött
- Potatisbullar/Blodpudding: 6 bitar
- Kycklingfilé: 4 bitar,
- Köttbullar: 10 köttbullar
- Gulaschsoppa m smörgås: 2 mjuka
- Kycklingsschnitzel: 3 st,
- Makaroner och falukorv: 6 skivor
- Nötfärsbiff: 4 st
- Köttsoppa med smörgås: 2 mjuka
- Stekt fläsk: 5 skivor
- Frukostkorv: 2 korvar
- Varmkorv: 2 st
- Tacos: ¼ tallrik m köttfärs, 2 mjuka bröd